Bir sosyal medya stratejisi , sosyal platformlarda gerçekleştirmeniz gereken her şeyi yakalar, bu hedefleri eyleme geçirilebilir adımlara önceliklendirir ve bunların tam olarak nasıl uygulanacağını açıklar.
Ama neden birine ihtiyacımız var?
Sosyal medyanın markanızın pazarlama başarısının önemli bir parçası olduğuna hiç şüphe yok. 2021 itibariyle, yaklaşık 4,5 milyar insan bir tür sosyal medya kanalı kullanıyor – bu, dünya nüfusunun yarısından fazlası.
Bu geniş potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak için sosyal pazarlama çabalarının artmaya devam etmesi şaşırtıcı değil. 2022’de sosyal medya reklamcılığına tahmini olarak 56 milyar dolar harcanacak .
İş hayatında başarılı olmak için, bu muazzam pastadan payınızı almanız GEREKİR – ve Gregousa , masadan eli boş ayrılmadığınızdan emin olmak için sosyal medya stratejilerini nasıl etkili bir şekilde kullanacağınız konusunda sizlere yardımcı olmak için işini büyük bir zevk ile yapmaktadır .
Sosyal Medya Stratejileri Ne Yapmak İçin Tasarlanmıştır?
Sosyal medya, arkadaşlarıyla sohbet eden gençlerden çok daha fazlasına dönüştü. Sosyal medya artık dünya iletişiminin ve kamusal ifadenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Önemi göz önüne alındığında, sosyal medyayı kullanmak için etkili bir strateji şunları yapmalıdır:
- İşletmeniz için en iyi sosyal medya ağlarını belirleyin . Bu, markanıza, hedef kitlenize ve pazarlama gücünüze bağlı olarak değişir. Sağlam bir sosyal medya stratejisinin bir parçası , en yüksek yatırım getirisini sağlayan belirli çabalara odaklanmak için gereken araştırmayı yapmayı içerir.
- Yaygın sosyal medya pazarlama hatalarını şu şekilde atlayın:
- Açık hedeflerle başlamak
- Görevleri otomatikleştirme
- Çevrimiçi tartışmaları kolaylaştırmak
- Katılım fırsatlarını belirleme
- Tutarlılığı korumak
- Hedef kitlenizi hedefleyin, potansiyel müşterileri yakalayın ve onları müşterilere dönüştürün . İyi bir sosyal medya stratejisi , işinizi kurumsal bir robot gibi göstermez. İnsan odağını korur ve böylece insan kullanıcılara gerçek bir çekicilik kazandırır.
4 Adımda Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur
Bir sosyal medya stratejisini gelişigüzel bir şekilde bir araya getirip körü körüne yürütüp işe yaramasını umamazsınız. Anlamlı hedeflere ulaşmak için farklı adımlar atmalısınız.
1. İlgi Çekici İçerik Oluşturun
Çevrimiçi olarak çok sayıda rakip ses varken, daha yüksek sesle daha görünür olacağınız varsayımıyla dijital bir bağırma maçına katılmak kolaydır. Ancak yüz yüze sosyal pazarlama stratejileriyle ilgili sorun, tüketicilerin samimiyetsiz bir reklam veya gönderiyi kolayca görebilmesidir . Sonuç olarak, markanız tarafından tamamen kapatılabilirler . Şirketiniz sadece gürültü eklemek için var olmamalı . Müşterilerinizin sorunlarını çözmek için var olmalıdır.
80/20 içerik kuralı , sosyal paylaşımları planlarken değerli bir rehberdir. Gönderilerinizin yalnızca %20’si, markanızı ikna edici harekete geçirici mesajlar şeklinde tanıtmaya odaklanmalıdır. Diğer %80’lik kısım ise sohbetlere katılmaya, güven oluşturmaya ve hedef kitlenizle ilişkiler kurmaya odaklanan paylaşılabilir içerik olmalıdır.
Sosyal medya işinizin kalbidir . Tüketicilere işinizin arkasındaki nedeni gösterebilirseniz , ilişki hem markaya hem de tüketiciye fayda sağlayan çok daha anlamlı etkileşimlere kadar uzanabilir. Amacınız ürününüzle yaşamları iyileştirmekse, bunu oluşturduğunuz içerikle gösterin.
2. Doğru Türde İçerik Üretin
Videolar , bloglar, fotoğraflar , GIF’ler vb . biçiminde , dağıttığınız orijinal içerik aracılığıyla markanızın hikayesini anlatın . Her şeyi markanızın sesine uygun tutun. Yerleşik bir marka stil kılavuzu, tüm platformlarda mesajınızla tutarlı bir ton elde etmek için çok önemlidir. İçeriğinizi yayınlarken kişisel olun; görüntüleyenlere markanızın arka ucuna bir göz atmak için çalışanların resimlerini ve şirket kültürünü ekleyin.
E-kitaplar ve bloglar, sosyal medya stratejinize ekleyebileceğiniz değerli kaynaklardır . Popüler içeriğinizi video veya bilgi grafiklerine dönüştürün ve bunları uygun sosyal kanallara dağıtın. Her platformun farklı çalıştığını ve bu nedenle içeriğin, yayınladığınız kanala göre uyarlanması gerektiğini unutmayın:
- Facebook: Video, video, video. Facebook, kullanıcı tarafından oluşturulan videoyu tanıtmak için algoritmasında büyük bir baskı yaptı. Seçilmiş içerik de bu platformda iyi sonuç veriyor, bu nedenle çeşitli kaynakları gözden geçirmek ve sektörle ilgili değerli bilgileri paylaşmak için zaman ayırın. İçeriğinizi tutarlı ve markaya uygun tutun ve tıklama tuzağı olan başlıklardan uzak durun. Facebook’ta her gün bir ila iki kez gönderi paylaşabilirsiniz.
- Twitter: Kısa alıntılar ve küçük bilgi parçaları şeklindeki haberler, GIF’ler ve blog gönderileri bu platform için en iyisidir. Diğer sosyal platformlar, her gün çok fazla gönderiyi biraz spam ve aşırı olarak değerlendirirken, Twitter’ın algoritması, günde birden fazla tweet’in bir zamanlama tutarlılığını teşvik ediyor. Başka bir deyişle, fazla paylaşım yapmaktan korkmayın. Bazı sosyal raporlar , Twitter’da günde üç ila beş tweet göndermeniz gerektiğini söylüyor.
- Instagram: Alıntılar, referanslar, yüksek kaliteli görüntüler, video hikayeleri, günlük anlar Instagram için gerçekten iyi çalışıyor. Instagram Öne Çıkanlar’ın eklenmesiyle içeriğinizi kategorilere ayırabilirsiniz. Örneğin, sahne arkası vurgusu, hedef kitlenize şirketin arkasındaki kültüre bir göz atmanızı sağlarken, öne çıkan ürünler müşteriler için göz atmayı kolaylaştırır. Yaratıcı ol!
- LinkedIn: Şirket haberleri, blog yazıları ve sektörle ilgili içerikler bu platformda paylaşılmalıdır. İşletmeniz B2B bağlantılarına odaklanmışsa, LinkedIn’i mümkün olduğunca kullanın. LinkedIn’in bir ağ sitesi olduğunu unutmayın, bu nedenle doğru içeriği oluştururken araçlarını kendi yararınıza kullanın.
- Pinterest: Bilgi grafikleri ve fotoğraf kılavuzları Pinterest için harika! Markanız imaj merkezliyse, bu harika bir platformdur. Navigasyon amacıyla ve temiz bir görünüm elde etmek için pinleriniz için kategoriler oluşturun. Kullanıcı katılımını teşvik eden özetlerle panonuzu ve pin açıklamalarınızı optimize edin.
3. Paylaşılabilir Düşünün
Her gönderi için net hedefler belirleyin ve sosyal içerik takviminizi geliştirirken paylaşılabilirliğini göz önünde bulundurun. İnsanlar neden kişisel sayfalarında paylaşım yapsın? Kitlenizin hangi eylemi gerçekleştirmesini istiyorsunuz? Akılda tanımlanmış hedefler olmadan oluşturulan içerik yalnızca gürültüye katkıda bulunur. Unutmayın, nicelikten çok nitelik.
Kitlenizi ve istedikleri içerik türünü anlamak, deneme yanılmanın yanı sıra derinlemesine araştırma gerektirir. Anketler, anketler ve hatta kulaktan kulağa ne tür içeriğin hedef kitlenizde en iyi yankı uyandıracağını çözmenize yardımcı olabilir. Stratejinizi onların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde karşılayın. Onlarla bulundukları yerde tanışın ve ardından sohbeti yönlendirin. Aksi takdirde istediğiniz kitleye ulaşamazsınız.
4. Marka Savunucularını ve Etkileyenleri Araya Getirin
Örnek olay incelemelerinin ve referansların yardımıyla müşterileri sizi savunmaya teşvik edebilirsiniz. Marka savunuculuğu , genel sosyal medya stratejinizde hayati bir rol oynar . Tüketiciler, bir ürünü satın almadan veya bir hizmeti denemeden önce, gerçek deneyime sahip gerçek kişilerin yorumlarını okuyarak araştırma yapmayı severler. Dijital çağımızda, eski moda ağızdan ağza pazarlamanın gücü, bir markanın çekiciliği için hala çok önemlidir.
Marka savunuculuğu yaklaşımınızda amaçlı olun. Binlerce takipçisi olan bir Instagram kullanıcısından gönderi satın almak, aradığınız başarıyı elde etmeyecektir. Büyük bir kitle erişiminin mutlaka markanızın ihtiyaç duyduğu şey olmadığını unutmayın.
- Sizinle bir bağları olduğu için markanıza inanan savunucuları bulun. Dağıttıkları herhangi bir içerik, kitlenizin anlayacağı çok daha özgün bir açıdan gelecektir.
- Etki alanlarında uzman olan ve fikirlerine güvenilen ve değer verilen savunucuları bulun. Tek başına takipçilerin miktarının, bir etkileyicinin geçerliliği üzerinde çok az etkisi vardır.
- Mesajlarını etkili bir şekilde iletebilen ve geniş bir erişimin yanı sıra paylaşılabilir çıkarları olan savunucuları bulun.
Çalışanlarınızın en iyi savunucularınız olduğunu unutmayın! Sosyal katılımı teşvik etmek için hedef ve faydaları olan bir çalışan savunuculuk programı oluşturun. Çoğu tüketici, bir şirketin çalışanlarını güvenilir bilgi kaynakları olarak görür. Çalışanlarınızı en iyi uygulamalar konusunda eğitmek için zaman ayırarak marka şampiyonu olarak rollerini anlamalarına yardımcı olun.