SEO Nasıl Çalışır, web sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay ve doğru bir şekilde indekslenmesini ve sıralamasını sağlayan teknik ve stratejik bir çalışmadır. Bu nedenle, SEO’nun nasıl çalıştığına dair bir anlayış, dijital pazarlamada önemli bir yer tutar.

SEO nedir?, arama motorlarının algoritmalarını anlamak ve web sitelerinin bu algoritmaları nasıl etkileyebileceğini anlamakla başlar. Arama motoru algoritmaları, belirli kriterler göz önüne alınarak web sitelerini sıralamaya karar verir. Bu kriterler, anahtar kelime kullanımı, sayfa başlıkları, meta açıklamaları, site hızı, mobil uyumluluk, backlinkler gibi birçok faktörü içerebilir. SEO çalışması, web sitelerinde bu kriterleri optimize ederek arama motorlarının web sitelerini daha iyi anlamasını ve daha yüksek bir sıralama elde etmelerini sağlamayı amaçlar.

SEO nasıl çalışır? bunu nasıl çalıştığını anlamak, sıralama faktörlerinin arkasındaki “neden” ve “nasıl” sorularının anlaşılmasını gerektirir. İki gruba ayrılabilirler: sayfa içi ve sayfa dışı SEO. 

Sayfa İçi SEO Nasıl Çalışır?

Sayfa İçi SEO nasıl çalışır? bir algoritmayı yenmek olarak düşünmek kolaydır, ancak unutmayın; algoritmayı kazanmak, değerli bir kullanıcı deneyimi sağlamak anlamına gelir. Ve bu, sayfa içi SEO’nuzun odaklandığı şeydir. 

Sayfa içi SEO nasıl çalışır? sitenizin/sayfanızın ne hakkında olduğuna bakar ve daha iyi sıralanmasına yardımcı olmak için içeriğini iyileştirir. Birkaç sayfa SEO bileşenine bir göz atalım: anahtar kelimeler, içerik, sayfa hızı ve kullanıcı katılımı. 

Anahtar kelimeler

Arama sorguları olarak da adlandırılan anahtar kelimeler, hedef kitlenizin Google arama çubuğuna yazdığı kelimeler, kelime öbekleri ve sorulardır. 

İster “pizza  nasıl yapılır” ister “erkek kazak” olsun, bu anahtar kelimeler/ifadeler, potansiyel müşterilerinizin arama motorları aracılığıyla ulaşmak istedikleri hedeflere dokunur. Başka bir deyişle, arama amacı taşırlar . 

Anahtar kelimeler ve arama amacı etrafında ne kadar çok içerik oluşturursanız, web sayfalarınızın bu alakalı sorgular için görünme olasılığı o kadar artar. Daha da iyisi, doğru kişiler işletmenizi keşfedebilecek. Sayfa içi SEO nasıl çalışır anlamış olduk

İçerik

İçerik temel olarak web sitenizdeki tüm kelimeler/kopyadır. Satın alma döngüsü boyunca hedef pazarınızı besleyen iletişim modudur. 

İyi içerik, yalnızca benzersiz satış teklifinizi göstermekle kalmaz, aynı zamanda sizi eğitir. Kitlenizin acı noktalarından yararlanır ve onlara değerli ipuçları sağlar. Bu, aşağıdakilerin kullanımını içerebilir: 

  • Anahtar kelimeleriniz/hedef kelime öbekleriniz
  • Saygın kaynaklardan istatistikler
  • Bir konu hakkında kapsamlı bir bakış açısı sağlayan ayrıntılar/örnekler
  • Okunabilirliğe yardımcı olan iyi organize edilmiş bir yapı (liste/madde işareti formatı, başlıklar vb.) 

Ama işin püf noktası şu: İçeriğiniz gerçekten faydalı olmalı. Ziyaretçileriniz sitenizde varsa BS kokusunu alabilir. Ve tahmin et ne oldu? Arama motorları da öyle. Ne olursa olsun, her zaman öğreten, besleyen ve ilham veren kaliteli içerik sağlamaya çalışın. Google’ın ve daha da önemlisi kitlenizin güvenini kazanmanın tek yolu budur. 

Sayfa Hızı

Sayfa yükleme süresi olarak da adlandırılan sayfa hızı, web sayfanızın içeriğinin tam olarak yüklenmesi için geçen süredir. 

İki ile dört saniye arasındaki fark size küçük görünse de müşterileriniz için değildir. Kullanıcıların yüzde kırkı, yüklenmesi üç saniyeden uzun süren siteleri terk ediyor. Google, kullanıcı deneyimini dikkate aldığı için; insanların sitenizden ayrıldığını ve bir rakibin sitesine geçtiğini fark ederse, bunu size karşı sayar. 

SEO, aşağıdaki gibi teknik yöntemlerle sayfa hızınızı artırmanıza yardımcı olabilir: 

  • Sitenizin kodunu optimize etme. Sayfa hızını yavaşlatan bazı kullanılmayan kodlar veya gereksiz karakterler nelerdir? Bunlar silinmelidir. 

  • Yönlendirmeleri en aza indirme. Ne kadar çok yönlendirmeniz varsa, sayfanızın yüklenmesi o kadar yavaş olur. Yönlendirmeleri ve eklentileri kaldırarak HTTP istek-yanıt döngüsünü hızlandırabilirsiniz.
  • Dosya boyutunu küçültme. CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu küçültmek için  zip gibi yazılım uygulamalarını kullanma .

Kullanıcı etkileşimi

Google’ın arama algoritmasının bir parçası, sitenizi aşağıdakiler gibi etkileşim ölçümlerine göre sıralar:  

  • Trafik oranları
  • Hemen çıkma oranları 
  • Tıklama oranları (TO)

İyi dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) stratejileri kullanarak , etkileşimi ve dönüşümleri artırmak için site içi deneyiminizi iyileştirebilirsiniz. Bu optimizasyon taktikleri şunları içerebilir: 

  • Daha özlü hale getirmek için açılış sayfası kopyanızı yeniden yazın
  • Anahtar kelimelerinizi hedefleyen ve insanları okumaya devam etmeye zorlayan başlıklar hazırlamak
  • Doğru harekete geçirici mesajların (CTA’lar) oluşturulması ve bunları belirgin ve tıklanabilir hale getirmek için düğmelerin kullanılması
  • Pop-up’larınıza 30 saniyelik bir gecikme zamanlayıcısı ekleme

İnsanlar sitenize göz atıp sitenizi tıkladığında, bu işlemler Google’a sitenizin değer sağladığını söyler. 

Sayfa Dışı SEO Nasıl Çalışır?

Sayfa dışı SEO nasıl Çalışır, sitenizin ne kadar yetkili ve popüler olduğuna odaklanır. Ne kadar fazla yetkiye sahip olursa, sitenizin iyi sıralanması o kadar olasıdır. 

Site otoritesinin iki temel göstergesi, sahip olduğunuz geri bağlantıların sayısı ve alan otoritenizdir. 

Backlink

Başka bir site sitenize bağlantı veriyorsa, buna geri bağlantı (gelen bağlantı da denir) denir. Google, geri bağlantıları güven oyu olarak görür; ne kadar çok oy alırsanız, sitenizi alakalı arama sorguları için o kadar iyi sıralar. 

Tüm geri bağlantıların eşit yaratılmadığını unutmayın. Google, geri bağlantılarınızın değerini belirlemek için çeşitli faktörlere bakar. İşte bir çift: 

  • Alaka düzeyi: Sizinkine işaret eden site sayfalarının konunuz ve sektörünüzle alakalı olması gerekir. Aksi takdirde, güvenilirliğinize fazla bir şey katmazlar. Örneğin, biri klima kurulumu ve diğeri yemek hazırlama hakkında olmak üzere iki sayfadan geri bağlantılara sahip bir sağlık ve zindelik kuruluşu olduğunuzu varsayalım. Şanslar, ikinci bağlantı daha fazla değer sağlayacaktır.
  • Yetki: Güvenilir kaynaklardan gelen geri bağlantılar sitenizin otoritesini artırır. Güvenilir ve doğru bilgi verdiğiniz arama motorlarını gösterir. Bahsetmemek gerekirse, sitenize yüksek kaliteli, yönlendirme trafiği çekebilir. 

Alan Adı Otoritesi (DA)

SEO, alan adı otoritesi (DA), bir arama motoru sıralama puanıdır. 

Puan, bir ile 100 arasında değişir. Daha yüksek puan, arama motorlarında daha iyi bir sıralama elde etme yeteneğinin daha yüksek olduğunu gösterir. 

Tartıştığımız tüm sayfa içi ve sayfa dışı faktörler, DA’nızda bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, DA puanınızın umduğunuz kadar yüksek olmadığını fark ederseniz, sayfa içi ve sayfa dışı öğelerinizde ince ayar yapmaya başlayın. 

Bunu oyla post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir