Arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek ve rakiplerinizi geride bırakmak istiyorsanız, bu SEO ipuçları tam size göre!
Kaliteli bir SEO stratejisi oluşturmanın uzun ve zor bir süreç olabileceği bir sır değil, ancak e-ticaret dünyasında görünürlük her şeydir.
Ve bir SEO stratejisi işinizi yapabilir veya bozabilir.
Arama motoru optimizasyonunu bir rekabet olarak düşünün. Google’ın ilk sayfasında imrenilen bir konum için sürekli olarak diğer işletmelerle savaşıyorsunuz.
Bir düşünün: Belirli bir ürünü ararken Google’ın ilk sayfasının ötesinde ne sıklıkla arama yapıyorsunuz?
Çok sık değil, değil mi? Aslında, ortalama bir tüketici, bir arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) ilk beş listenin ötesine bile tıklamaz.
Rakipleriniz sizden daha üst sıralardaysa, potansiyel müşterilerinizin büyük bir bölümünü çalıyor olabilirler!
Hangi sektörde olursanız olun rakiplerinizi geride bırakmanıza yardımcı olacak 12 etkili SEO ipucu.
Başlayalım!
Web Siteniz İçin 12 Önemli SEO İpuçları: Başlangıç Kılavuzu
1. Anahtar Kelime Araştırması ile Başlayın
Anahtar kelime araştırması, başarılı bir SEO stratejisinin ilk adımıdır .
İnsanlar onları Google’da aradığında web sitenizin veya bir içeriğin hangi kelimelerin veya kelime öbeklerinin görünmesini istersiniz?
Bu kelimeler veya kelime öbekleri anahtar kelimeleriniz olacaktır.
Arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek, yalnızca daha fazla web sitesi ziyaretçisi almakla ilgili değildir. Aynı zamanda doğru türden ziyaretçileri elde etmekle de ilgilidir.
Sitenize en alakalı ziyaretçileri çekmenin en iyi yolu, SEO stratejinizi en alakalı anahtar kelimelere göre planlamaktır.
Hangi anahtar kelimeleri sıralamak istediğinizi düşünürken kendinize şu soruları sorun:
Bu arama sorgularını kullanan kişiler aradıklarını web sitemde bulacaklar mı? Arayanlar siteme girdiklerinde tatmin olacaklar mı?
Bu anahtar kelimeyi arayan kişilerden web siteme arama trafiği oluşturmaktan elde edeceğim bir şey var mı?
Tüm bu soruların cevabı evet ise doğru yoldasınız!
Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Google Arama Konsolu ve Moz Anahtar Kelime Gezgini, organik aramalarda müşterilerinize ulaşmak için hangi anahtar kelimelerin en etkili olacağını tahmin etmenize yardımcı olmak için tasarlanmış harika SEO araçlarıdır.
Anahtar kelime araştırması yürütürken akılda tutulması gereken bir şey, sesli arama veya konuşarak yazılan ifadelerle alakalı arama terimlerini göz önünde bulundurmaktır.
Google sesli arama, akıllı telefonlarda metinle konuş işlevlerinin artmasıyla birlikte giderek daha önemli hale geliyor.
Ayrıca, başka bir harika SEO taktiği, insanlar hata yaptığı için olası anahtar kelimelerin yaygın yazım hatalarını dikkate almaktır.
Ve anahtar kelimenizi yanlış yazdığı için bir müşteriyi kaçırmak istemezsiniz.
Peki, Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi anahtar kelime araçlarını nasıl kullanıyorsunuz ?
Bu araç, Google Ads hesabı olan herkes tarafından kullanılabilir ve herhangi bir kelimeyi, kelime öbeğini yazmanıza olanak tanır.
Veya, işletmenizle ilgili URL’yi ve bu anahtar kelimeler için ilgili anahtar kelimelerin ve metriklerin bir listesini görebilirsiniz.
Metrikler, arama hacmini (ortalama aylık arama sayısı) ve rekabet seviyesini (o anahtar kelime için rakipleri geçmenin ne kadar kolay veya zor olacağını) içerir.
Anahtar kelimeleri test etme konusunda nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, bunu şu şekilde düşünün: Birisi web sitenizi bulmak için hangi kelimeyi veya kelime öbeğini yazar?
İdeal olarak, web sitenizin her sayfası veya blogunuzdaki yayın, belirli bir ana anahtar kelimeyi veya konuyu hedeflemelidir.
Bununla birlikte, sitenizin birden çok sayfasında aynı hedef anahtar kelimeyi kullanmaktan kaçının.
Google, bu sayfalardan yalnızca birini sıralamayı seçecektir.
Bu nedenle, sitenizdeki birden fazla sayfa aynı anahtar kelime için sıralamayı hedefliyorsa, zamanınızı boşa harcıyor olabilirsiniz.
Özellikle Google istediğinizi sıralamayabileceğinden!
2. Sitenizi anahtar kelimeler için optimize edin
Sitenizin Google arama motoru konum sıralamasında rekabet etmesini istediğiniz anahtar kelimelere karar verdikten sonra.
Web sitenizi buna göre optimize etmenin ve sayfa SEO çabalarınızla bir adım öne geçmenin zamanı geldi.
Anahtar kelimelerinizin web sitenizde (veya en azından web sitenizin o anahtar kelime için sıralamak istediğiniz sayfasında) mümkün olduğunca sık göründüğünden emin olun.
İstenilen anahtar kelime sayfa başlıklarında, başlıklarda, alternatif metinlerde, URL’lerde, dosya adlarında ve meta etiketlerde görünmelidir.
Anahtar kelimeler, hem kaynak kodda hem de sıralamaya çalıştığınız sayfadaki mevcut içerikte uygulanmalıdır.
SEO ipuçlarımızdan bir diğeri de çok sayfalı bir web sitesine sahip olmaktır.
Tek sayfalık web siteleri oluşturmak kolaydır, ancak SEO sonuçlarını iyileştirmek istiyorsanız , çok sayfalı bir web sitesi gitmenin bir yoludur!
Web sitenizde ne kadar çok sayfa varsa, sitenizi optimize etme şansınız o kadar artar.
Ancak, yalnızca birden çok sayfaya sahip olmak için yinelenen içeriğe razı olmayacağınızdan emin olun.
3. Anahtar Kelimelere Dayalı Yeni, İlgi Çekici İçerik Yazın
Web sitenizin her sayfası, önceden belirlenmiş anahtar kelimelerinize dayalı olarak harika içerikle oluşturduğunuz sürece, arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek için kullanılabilir.
Buna ürün sayfaları, blog gönderileri ve hatta SSS sayfaları ve dizinleri dahildir.
Web sitenizi kaliteli içerikle doldurmak, en önemli SEO ipuçlarından biridir.
Web sitenizde bir bloga sahip olmak, daha sonra daha ayrıntılı olarak ele alacağımız dahili bağlantılarla birlikte, anahtar kelimelerinizi web sitenize dahil etmenin en kolay yollarından biridir.
Web siteniz için oluşturabileceğiniz birçok içerik türü vardır.
Her zamanki blog makalesi, video, infografik ve daha fazlası var. Arama motorları yerine insanlar için yazmayı unutmayın.
Elbette, anahtar kelimelerinizin bir blog gönderisinde mümkün olduğunca çok görünmesini istersiniz, ancak yine de mantıklı olması ve okuyucularınıza değerli bir şeyler sunması gerekir.
Siteniz yalnızca arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için tasarlandıysa, web sitenizin ziyaretçileri için inanılmaz derecede açık hale gelebilir.
Web sitenize bakan gerçek insanlar olduğunu ve amacınızın onlara hitap etmek olduğunu unutmamalısınız.
Google’ın, SEO adına düşük değerli içerik üretirken yakalanan web sitelerini cezalandırdığı bilinmektedir.
Google ve Bing gibi arama motorları, web sitenizin hemen çıkma oranı yüksek ve dönüşüm oranı düşük olduğunda oldukça hızlı bir şekilde yakalar.
4. Dahili bağlantıları kullanın
Web sitenizdeki dahili bağlantıların sayısını artırmak, SEO stratejinizi ve tabii ki organik trafiği büyütmek için uygulayabileceğiniz en basit sıralama faktörlerinden biridir.
Tek yapmanız gereken, sitenizin diğer çeşitli sayfalarındaki sıralamasını iyileştirmek istediğiniz sayfalara bağlantı vermek.
Diğer blog gönderilerine veya web sitenizdeki sayfalara dahili bağlantılar içerecek şekilde geri dönüp eski blog gönderilerini düzenlemek isteyebilirsiniz.
Dahili bağlantı, web sitesinde gezinmeye yardımcı olur ve bir web sitesinin alan otoritesini ve sıralama gücünü potansiyel olarak iyileştirebilir.
Web sitenizde ne kadar çok sayfanız varsa, dahili bağlantılar eklemek için o kadar çok fırsatınız olacaktır.
Bu yüzden blog yazın ve düzenli olarak yeni bloglar yayınlayın.
Sadece bağlantılarınızın alakalı olduğundan emin olun. Sadece link vermek için link vermeyin.
Sitenizin iki sayfasını dahili köprüler aracılığıyla birbirine bağlamak, web sitenizin ziyaretçileri için anlamlı ve değer katmalıdır.
Tıklama oranlarını (TO) daha iyi artırmak için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bağlantı metinleri olarak kullanabilirsiniz.
Son olarak, web sitenizdeki kırık linkleri her zaman kontrol etmeyi unutmayın.
5. Geri Bağlantılarınızı Büyütün
Web sitenizi dahili bağlantılarla yüklemenin yanı sıra, daha önemli SEO ipuçlarından biri de harici bağlantılarınızı en üst düzeye çıkarmaktır.
Sitenizdeki bir sayfaya diğer web sitelerinde ne kadar sık bağlantı verilirse, Google’a o kadar iyi görünür.
Diğer web sitesi sahiplerinden sitenize bağlantı vermelerini istemeniz gerekebilir.
Sadece dikkatli ol! Bir geri bağlantı için hayır kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmak gibi, Google’ın web yöneticisi yönergelerine aykırı olan birkaç geri bağlantı toplama stratejisi vardır.
Bağlantı kurma söz konusu olduğunda nicelikten çok kaliteyi tercih edin.
Konuk gönderilerinden gelenler gibi birkaç yüksek otorite bağlantısı, sizi birçok düşük kaliteli bağlantıdan çok daha iyi yapacaktır.
Geri bağlantı kazanmak için sahip olduğumuz en iyi SEO ipuçları, etkileyicilere veya blog yazarlarına ulaşmak, bir misafir gönderisi göndermek ve gönderilerinde web sitenize bağlantı vermelerini istemektir.
Veya insanların kendi sitelerinden doğal olarak bağlantı kurmak isteyecekleri yüksek kaliteli, ilgi çekici içerik oluşturabilirsiniz.
6. Yükleme Sürenizi Kolaylaştırın
Web sayfanızın yüklenme hızının SEO’sunu, hatta genel olarak dijital pazarlamayı etkilediği kanıtlanmış bir gerçektir.
Web siteniz yavaş yükleniyorsa, diğer tüm SEO stratejileriniz boşuna olabilir. İdeal olarak, web siteniz ve açılış sayfalarınız üç saniye veya daha kısa sürede yüklenmelidir.
Düşük sayfa hızı aynı zamanda yüksek hemen çıkma oranına da yol açabilir ve bu da arama motoru sıralamalarınıza daha da zarar verebilir.
Yükleme hızınızı artırmak için gereksiz multimedya, widget veya eklentileri kaldırmayı düşünün.
150 bayttan büyük CSS, HTML ve/veya JavaScript dosyalarını da küçültmelisiniz.
Web siteniz hala yavaş yükleniyorsa, web barındırıcınızı yükseltmeyi düşünün.
Tarayıcı önbelleğe almayı etkinleştirmek, bir CDN kullanmak ve HTTP isteklerini en aza indirmek, yükleme sürenizi kolaylaştıracak birkaç SEO ipucudur.
7. Sitenizi Ekmek Kırıntıları ile Donatın
Arama motorlarının taramasını kolaylaştırmak için web sitenizi geliştirirken, içerik kırıntıları eklemeyi düşünün.
Hayır, gerçek ekmek kırıntılarından bahsetmiyoruz.
Web tasarımı söz konusu olduğunda, kırıntılar, insanların ve arama motorlarının sitenizde gezinmesine yardımcı olan gezinme yardımcılarıdır.
Ekmek kırıntıları, birisi bir Google araması yaptığında ve web sitenizi bulduğunda, kullanıcılara sitenizde tam olarak nereye tıkladıklarını göstererek görünebilir.
Ekmek kırıntılarının her biri de tıklanabilir.
Siteniz için kullanabileceğiniz farklı içerik haritaları türleri vardır, ancak hiyerarşi içerik haritaları en yaygın olanlarıdır.
Bu içerik kırıntıları, kullanıcılara site yapınıza göre nerede olduklarını ve ana sayfaya geri dönmek için kaç tıklama gerektiğini gösterir.
Ayrıca, belirli bir arama veya seçim yapıldıktan sonra ortaya çıkan öznitelik tabanlı kırıntılar da vardır.
Geçmişe dayalı içerik haritaları, oraya gitmek için siteye tıkladığınız diğer sayfaların geçmişine dayalı olarak bir sitede nerede olduğunuzu gösterir.
Ekmek kırıntıları, gezinmeyi kolaylaştırarak sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirir ve ayrıca Google’ın web sitenizin SEO için nasıl yapılandırıldığını öğrenmesine yardımcı olabilir.
Yoast SEO gibi eklentiler, kırıntıların sitenize yüklenmesini çok kolaylaştırır.
8. Meta Açıklamaları Kullanın
En önemli ama sıklıkla unutulan SEO ipuçlarından biri meta açıklamalarınızı optimize etmektir.
Meta açıklamalar, sayfanız Google aramalarında göründüğünde insanların gördüğü ilk şeydir.
Bunu şu şekilde düşünün – sayfa başlığınız arama motorları içindir, meta açıklamanız ise kullanıcılar içindir.
Bu, kullanıcılara bu sayfanın ne hakkında olduğunu söylemenin ilk ve doğrudan yoludur.
Bağlantınızı tıklamaları ve web sitenizi ziyaret etmeleri için onları ikna etme şansınız. Bu nedenle meta açıklamanızdaki karakterleri akıllıca kullandığınızdan emin olun.
Web siteniz WordPress üzerine kuruluysa, daha önce bahsedilen Yoast SEO eklentisi meta açıklamalarınızı düzenlemeyi çok kolaylaştırabilir!
Yoast SEO, size bir sayfa analizinin yanı sıra başlık etiketinizin ve meta açıklamanızın Google’da nasıl görüneceğinin bir önizlemesini gösterecektir.
Anahtar kelimelerinizin meta açıklama içinde görünmesini sağlamak, sıralamalarınızı büyük ölçüde artırabilir.
9. Sosyal Sinyaller
Pek çok vaka çalışması, sosyal paylaşımların ve beğeniler, yeniden tweet’ler ve Pinterest pinleri gibi sosyal medya etkileşiminin arama motoru sıralamalarını iyileştirdiğini kanıtladı.
eki sitenizin sosyal sinyallerini nasıl artırırsınız? Yeni başlayanlar için, web sitenizi kolayca paylaşılabilen ilgi çekici içerikle doldurun.
Okuyucuların sosyal medyada paylaşmalarını çok daha kolay hale getirmek için blog gönderilerinize paylaş düğmeleri ekleyebilirsiniz.
Hatta doğrudan sosyal medya kullanıcılarından ve etkileyicilerinden makalelerinizi paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
Söylemeye gerek yok, web sitenizden işletmenizin sosyal kanallarında sık sık içerik paylaşmalısınız.
İdeal olarak, işletmenizin sosyal medyasında yayınlanan tüm içeriğin üçte biri siteye geri bağlanmalıdır.
Ve sosyal medyadan gelen bağlantılar ‘takip edilmeyen’ olsa da, bu, sıralamalarınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmadıkları anlamına gelir.
Web sitenizin içeriğini sosyal medya gönderilerinize bağlayarak yine de biraz trafik çekebilirsiniz.
10. Rakiplerinizin Alan Adı Otoritesini Kontrol Edin
Her web sitesinin 1 ile 100 arasında bir sayı olan bir etki alanı yetkisi vardır.
DA olarak da bilinen Domain Authority, bir web sitesinin SERP’lerde nasıl sıralanacağını tahmin etmek için tasarlanmış bir arama motoru sıralama puanıdır.
100’e daha yakın bir puan olan daha yüksek bir puan, daha yüksek bir sıralama yeteneğini gösterirken, daha düşük bir puan, bir web sitesinin iyi sıralamada daha az olası olacağı anlamına gelir.
Her web sitesi, bir alan adı otoritesi ile başlar ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı metrik aracılığıyla DA’larını geliştirir:
Dahili ve harici bağlantıların sayısı, sosyal sinyaller, arama motoru dostu olma ve site içeriğinin kalitesi.
Bir sitenin alan adı yetkilisini kolayca görmenizi sağlayacak MozBar adlı kullanışlı bir uzantı var.
MozBar’ı kullanarak, rakiplerinizi geride bırakarak alan adı otoritenizi ne kadar geliştirmeniz gerektiğini öğrenmek için rakiplerinizin Alan Adı Otoritesini öğrenebilirsiniz.
11. Test Et ve Ölç
Yukarıda bahsedilen tüm SEO ipuçlarının amacı arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek olduğundan, web sitenizin istediğiniz anahtar kelimeler için nasıl sıralandığını düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun.
İlerlemeni takip et. SERP’lerdeki konum sıralamanızı görmek için SEMRush gibi kullanabileceğiniz çeşitli araçlar vardır.
Arama motoru optimizasyonunun yavaş bir süreç olabileceğini asla unutmayın.
Hedef zaman diliminizden sonra istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, stratejinizi yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir.
Belki de seçtiğiniz anahtar kelimeler çok rekabetçiydi veya belki de stratejiniz yeterince agresif değil.
İstediğiniz sıralamaya sahip olsanız bile işiniz bitmez. Yüksek rütbeli konumunuzu korumak sürekli çaba gerektirecektir.
SEO dünyasında işiniz asla bitmez.
12. Bir SEO Uzmanı İşe Alın
Tüm bu SEO ipuçlarını, özellikle teknik SEO taktiklerini kendi başınıza uygulamaya çalışmaktan bunaldınız mı? Asla korkma, uzmanlar burada!
SEO sürekli gelişen bir alandır ve tüm değişikliklere ayak uydurmaya çalışan tam zamanlı bir iş olabilir.
İyi haber şu ki, tüm işi aslında bu değişikliklere ayak uydurmaya ve sizin gibi işletme sahiplerine yardımcı olmak için bunları nasıl uygulayacaklarını öğrenmeye dayanan SEO uzmanları var!
SEO’nuzla ilgilenmesi için birini işe almak ilk başta büyük bir masraf gibi görünebilir, ancak zamanla size çok para kazandırabilir.
Ustalıkla koordine edilmiş bir SEO stratejisi, rakiplerinizi geride bırakmaya başladığınızda uzun vadede size büyük miktarda gelir sağlayabilir!